Op 15 oktober 2018 organiseerde VOKA Antwerpen-Waasland in samenwerking met Fedasil de talentenmarkt Grenzeloos TalentNiet toevallig werd het Red Star Line museum in Antwerpen als setting hiervoor gekozen. 

Integratieproject

Dat de arbeidsmarkt krapper wordt, valt niet te ontkennen. In Antwerpen raken ongeveer 1 op 4 vacatures niet of moeilijk ingevuld. Daarnaast verblijven er in Antwerpen meer dan 10.000 personen met een vluchtelingenstatuut, waarvan 1.800 in asielcentra en individuele opvangplaatsen van Fedasil verblijven. Met het integratieproject Grenzeloos Talent, willen VOKA en Fedasil de afstand tussen de bedrijven en de vluchtelingen verkleinen. 

'[ ...] als we willen dat die mensen snel op eigen benen kunnen staan, moeten we ze alle kansen op werk geven. Dat een werkgeversorganisatie zoals de Antwerps-Wase Kamer hier zijn schouders onder zet, is een enorme opsteker. Ik kan dit alleen maar toejuichen. Ik wil alle ondernemers hier aanwezig oproepen om mee in dit traject te stappen en vooral: om begrip te tonen voor de taalachterstand die vluchtelingen nu eenmaal hebben.’ 

- Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken

Voor vele bedrijven is het niet altijd evident om met vluchtelingen aan de slag te gaan. Hebben deze mensen zekerheid dat ze in België mogen blijven? Wat met taalbarrières? Welke stappen moet ik doorlopen om vluchtelingen tewerk te stellen? Om deze vragen en meer te beantwoorden, konden bedrijven terecht op www.grenzeloostalent.be. Daarnaast werd er ook een platform ontwikkeld om de vaardigheden van de werkzoekenden te matchen aan bepaalde vacatures.   

 

Talent in kaart brengen

grenzeloostalent-1Dat talent grenzeloos is, weten we al langer. Desalniettemin is het in kaart brengen van deze talenten niet altijd even voor de hand liggend omwille van taal- of cultuurverschillen. UQ wil deze verschillen overbruggen met onze taal-, cultuur- en IQ-onafhankelijke Talent & Strengths Finder. Gedurende de dag konden de kandidaten langskomen om hun talent in kaart te brengen en zo toe te voegen aan hun CV. 

Wil je meer weten over de UQ Talent & Strengths Finder? Aarzel zeker niet om ons te contacteren via hello@uq360.io 

Foto copyright